Page content

Schimmelinfectie

Schimmelinfecties komen vaak voor en geven veel klachten en symptomen.

Bij mensen komen schimmelinfecties voor wanneer een schimmel binnendringt, een deel van het lichaam overneemt en te sterk is voor het immuunsysteem. Gebeurt dit regelmatig dan kun u last hebben van een Candida infectie.

Schimmels kunnen voorkomen in lucht, in de bodem, water en planten. Er zijn ook enkele schimmels die van nature in het menselijk lichaam leven. Zoals bij veel microben het geval is, zijn er goedaardige en schadelijke schimmels. Wanneer schadelijke schimmels het lichaam binnendringen, kunnen ze moeilijk te doden zijn omdat ze in de omgeving kunnen overleven en de persoon die probeert te genezen, opnieuw kunnen infecteren.

In dit artikel bekijken we wie het meest risico loopt op een schimmelinfectie en welke klachten en behandelopties er zijn bij een paar veelvoorkomende soorten.

Klachten schimmelinfectie

Voor algemene Candida schimmelinfectie klachten kijk hier zo ook even. Veranderingen op de huid, roodheid en jeuk zijn veelvoorkomende klachten van veel schimmelinfecties. De klachten van een schimmelinfectie zijn afhankelijk van het type, maar veel voorkomende klachten zijn onder andere:

Veranderingen van de huid, waaronder roodheid van de huid, mogelijk ook kloofjes en vervellen
Jeuk. Lees verder om meer te weten te komen over een paar veel voorkomende schimmelinfecties, de klachten en de behandelopties.

 

 

Soorten schimmelinfectie

De volgende aandoeningen zijn allemaal veel voorkomende schimmelinfecties.

Voetschimmel
Tinea pedis of voetschimmel is een veel voorkomende schimmelinfectie die de voet aantast.
Voetschimmel wordt vaak geassocieerd met sport en atleten omdat de schimmel goed gedijt in warme, vochtige omgevingen zoals sokken en schoenen, sportuitrusting en kleedkamers.
Maar eigenlijk kan iedereen voetschimmel oplopen. Het komt vaker voor in warmere klimaten en in de zomermaanden, wanneer het zich snel kan verspreiden.

voetschimmel schimmelinfectie

Klachten: Voetschimmel is een veelvoorkomende infectie waarbij de schimmel gedijt in warme en vochtige omgevingen. De klachten van voetschimmel kunnen variëren van persoon tot persoon. Klassieke klachten zijn onder andere:

roodheid of blaren op het aangetaste gebied
de geïnfecteerde huid kan zacht zijn, of huidlagen kunnen aangetast raken.
vervellen of barstjes in de huid, de huid kan beginnen te schilferen of te vervellen
jeuk, een prikkend of branderig gevoel in het aangetaste gebied.

Diagnose schimmelinfectie, behandeling en preventie

Niet elke jeuk aan de voeten is het gevolg van voetschimmel. Artsen diagnosticeren dit gewoonlijk door huid van een persoon af te schrapen en die te onderzoeken onder een microscoop op de aanwezigheid van schimmel. Er zijn diverse schimmelsoorten die voetschimmel kunnen veroorzaken. De infectie kan zich anders gedragen afhankelijk van de specifieke soort schimmel die de huid infecteert. Voetschimmel wordt vaak behandeld met plaatselijk schimmeldodende zalf die vrij verkrijgbaar is bij de apotheek of online. Bij ernstige infecties kan bijkomende orale medicatie noodzakelijk zijn. Het is ook noodzakelijk om goed voor de voeten te zorgen en die droog te houden om de schimmel te doden.

Preventieve methodes houden onder andere in zorgen dat de voeten voldoende lucht krijgen om te ademen en ze schoon en droog houden. Het is een goed idee om slippers te dragen in openbare douches of kleedruimten.

Schimmelinfectie
Vaginale schimmelinfecties zijn een veelvoorkomende vorm van een te veel aan Candida bij vrouwen, gewoonlijk veroorzaakt door Candida albicans. Een te veel aan Candida verstoort de normale balans van bacteriën en schimmels in de vagina. Deze onbalans kan onder andere veroorzaakt worden door antibiotica, stress en verstoring van de hormonen of slechte eetgewoonten. Infecties met candida kunnen vaak ook schimmelinfecties van de teennagels en luieruitslag veroorzaken.

Klachten vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie kan vaak schimmelinfecties van de teennagels veroorzaken. Klachten van een schimmelinfectie zijn onder andere:

jeuk en zwelling rond de vagina branderig gevoel of pijn bij het urineren of bij seksuele betrekkingen roodheid en gevoeligheid op en rond de vagina ongebruikelijke vaginale afscheiding, zoals grijze brokjes die eruit zien als plattekaas of een zeer waterige afscheiding. mettertijd kan zich in sommige gevallen uitslag ontwikkelen. Schimmelinfecties moeten snel behandeld worden omdat de klachten ernstiger kunnen worden als ze niet behandeld worden.

 

Diagnose, behandeling en preventie schimmelinfectie

De klassieke klachten van een schimmelinfectie zorgen dat ze eenvoudig te diagnosticeren zijn. Artsen kunnen vragen stellen over de medische voorgeschiedenis van een persoon, zoals eerdere schimmelinfecties of seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa’s). Ze kunnen ook vragen of de persoon recent antibiotica heeft geslikt.

Artsen zullen de wanden van de vagina en de baarmoederhals onderzoeken op symptomen van infectie en indien nodig een uitstrijkje nemen van de vagina om tot een correcte diagnose te komen.
De behandeling van schimmelinfecties is afhankelijk van de ernst ervan. Standaardbehandelingen zijn onder andere crèmes, tabletten of suppo’s, die allemaal op recept of vrij of online verkrijgbaar zijn. Bij complexe infecties kunnen complexe behandelingen noodzakelijk zijn.

Het vermijden van schimmelinfecties begint bij een uitgebalanceerd dieet en goede hygiëne. Het dragen van losse kledij van natuurlijke vezels kan helpen om infecties te voorkomen. Het wassen van ondergoed in zeer heet water en veranderen van verzorgingsproducten voor vrouwen, kan ook helpen om schimmelgroei tegen te gaan.

Liesschimmel
Tinea cruris, ook bekend onder de naam liesschimmel, is een andere veelvoorkomende schimmelinfectie van de huid.
Deze schimmels houden van een warme en vochtige omgeving en gedijen goed op vochtige huiddelen, zoals de liesstreek, de billen en de binnenkant van de dijen. Een liesschimmel komt vaker voor in de zomer en in warme, vochtige gebieden. Een liesschimmel is licht besmettelijk en wordt vaak verspreid door contact met een geïnfecteerde persoon of een voorwerp waarop de schimmel zit.

Orale schimmelinfectie (Spruw)

Spruw kan zowel bij mannen als vrouwen de genitale omgeving aantasten. Liesschimmel doet zich voor op het lichaam als een jeukende, rode en vaak cirkelvormige uitslag. Klachten zijn onder andere:

roodheid in de liesstreek, op de billen of dijen wrijving, irritatie, jeuk of branderig gevoel in het aangetaste gebied een rode, cirkelvormige uitslag met verhoogde randen
barsten, schilferen of droog vervellen van de huid in het aangetaste gebied.

Schimmelinfecties van de huid komen vaak voor. Hieronder vallen onder andere voetschimmel, liesschimmel, ringworm en vaginale schimmelinfecties.

Voetschimmel
Voetschimmel, ook tinea pedis genoemd, is een schimmelinfectie van de voet welke OOK op je handen kan voorkomen. Deze veroorzaakt vervellen, roodheid, jeuk, een branderig gevoel en soms blaren en pijnlijke plekken. Voetschimmel is een zeer veelvoorkomende infectie.

De schimmel gedijt het best in een warme, vochtige omgeving zoals schoenen, sokken, zwembaden, kleedruimten en vloeren van openbare douches. Het komt het vaakst voor in de zomer en in warme, vochtige klimaten. Het komt vaker voor bij mensen die nauwsluitende schoenen dragen, zweetsokken aanhouden en die gebruikmaken van openbare baden en zwembaden.

Wat veroorzaak voetschimmel?
Voetschimmel wordt veroorzaakt door een microscopische schimmel die leeft op dood weefsel van het haar, de teennagels en buitenste huidlagen. Er zijn ten minste vier schimmelsoorten die voetschimmel kunnen veroorzaken. De meest voorkomende van deze schimmels is Trichophyton rubrum.

Welke klachten veroorzaakt voetschimmel?
Symptomen en klachten van voetschimmel verschillen per persoon. Veelvoorkomende klachten zijn onder andere:
vervellen, barsten en schilferen van de voeten roodheid, blaren en zacht worden of aantasting van de huid jeuk, een branderig gevoel of beide.

Soorten voetschimmel
Tussen de tenen: ook wel toe web infection genoemd. Dit is de meest voorkomende soort voetschimmel. Het treedt gewoonlijk op tussen de twee kleinste tenen. Deze vorm van voetschimmel kan jeuk, een branderig gevoel en vervellen veroorzaken en de infectie kan zich verspreiden naar de voetzool.

Mocassin: een voetschimmelinfectie van het mocassin-type kan beginnen met lichte irritatie, droogheid, jeuk of een schilferende huid. Wanneer deze zich verder ontwikkelt, kan de huid dikker worden en barsten. De infectie kan zich over de volledige voetzool verspreiden en naar de zijkanten van de voet.

Vesiculair: dit is de minst voorkomende soort voetschimmel. Deze aandoening begint meestal met een plotse uitbraak van met vocht gevulde blaren onder de huid. Meestal ontwikkelen deze blaren zich onderaan de voet. Ze kunnen echter ook optreden tussen de tenen, op de hiel, of op de bovenkant van de voet.

Wanneer u ooit een voetschimmel of vaginale schimmelinfectie hebt gehad, dan komt dat door een schimmel. Een schimmel is een primitief organisme. Paddenstoelen, schimmel en meeldauw zijn voorbeelden. Schimmels leven in de lucht, de bodem, op planten of in het water. Sommigen leven in het menselijk lichaam. Slechts de helft van alle schimmelsoorten zijn schadelijk.

Sommige schimmels planten zich voort door middel van kleine sporen in de lucht. U kunt deze sporen inademen op ze landen op de huid. Daardoor kunnen schimmelinfecties ontstaan in de longen of op de huid. De kans dat u een schimmelinfectie oploopt is groter als uw immuunsysteem verzwakt is of wanneer u antibiotica slikt.

Schimmels kunnen moeilijk te doden zijn. Bij infecties van de huid en nagels worden de medicijnen rechtstreeks op het aangetaste gebied aangebracht. Bij ernstige infecties zijn ook orale schimmeldodende medicijnen beschikbaar. Heeft u veel last van schimmelinfecties dan heeft u waarschijnlijk een chronische infectie met de Candida schimmel. Dit kan vele andere symptomen veroorzaken. Download mijn Candida boek en leer alles over Candida.

 

(medische disclaimer)

937502405