Page content

Candida Symptomen schimmelinfectie

In het menselijk lichaam leven vele soorten van schimmels, waaronder de gistsoort die bekend staat onder de naam Candida.  Candida schimmelinfecties kunnen verschillende symptomen geven. Candida wordt gewoonlijk aangetroffen in kleine hoeveelheden in de mond en ingewanden en op de huid.

Bij normale hoeveelheden, zorgt de schimmel niet voor problemen. Wanneer Candida echter ongecontroleerd begint te groeien, kan het een chronische infectie veroorzaken die bekend staat als candidose (chronische Candida).

Candida is eigenlijk de meest voorkomende oorzaak van schimmelinfecties bij mensen. Normaal gesproken houden de gezonde bacteriën in je lichaam de hoeveelheden Candida onder controle. Wanneer de hoeveelheden van gezonde bacteriën echter verstoord zijn of wanneer het immuunsysteem zelf verstoord wordt, kan er een overgroei ontstaan van Candida.

Hieronder staan een paar factoren die kunnen zorgen voor een overgroei van Candida:

• Het nemen van antibiotica
• Een dieet dat rijk is aan suiker en geraffineerde koolhydraten
• Een hoge alcoholconsumptie
• Een verzwakt immuunsysteem
• Het gebruiken van medicijnen (zoals de anticonceptiepil)
• Diabetes, Lyme, Auto-immuunziekten
• Hoge stressniveaus

Wanneer er een overgroei ontstaat van Candida, dan kan dit tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. Dit artikel bespreekt de meest voorkomende symptomen van een overgroei van Candida en geeft enkele waardevolle tips hoe je Candida kan behandelen.

 

1. Vermoeidheid en moeheid
Een van de tekenen die het vaakst geassocieerd worden met Candida is vermoeidheid. Infecties met Candida belasten onder andere het immuunsysteem en de lever. Ook komen ze meestal voor wanneer het immuunsysteem al verzwakt is.

Een slecht functionerend en belast immuunsysteem zal er voor zorgen dat u zich moe of vermoeid voelt. Enkele wetenschappelijke studies suggereren dat langdurige candidose van de darm zelfs een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn van chronisch vermoeidheidssyndroom.

SAMENVATTING: Candidose (een Chronische Candida schimmelinfectie) komt meestal voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Dit kan ervoor zorgen dat u zich moe of vermoeid voelt.

Ik heb tijdelijk ook een super leerzame webinar (online presentatie) over Candida. Ik ga hem een week lang elke dag presenteren, schrijf je er nu voor in en kijk hem gratis:

2. Spruw
Candidose dat zich ontwikkelt in de mond of keel en dat “spruw” genoemd wordt. Dit komt het vaakst voor bij pasgeborenen, oudere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Individuen met een slechte orale hygiëne of uitneembaar gebit hebben ook een verhoogd risico.

Mensen met spruw krijgen gewoonlijk witte, bultige plekjes op hun tong, de binnenzijde van de wangen, het tandvlees, de amandelen of de keel. De wonden kunnen pijnlijk zijn en lichtjes bloeden wanneer erover geschraapt wordt. Spruw wordt vaak geassocieerd met roodheid of pijn op de tong en in de mond. In zeer ernstige gevallen, kan dit zich verspreiden naar de slokdarm en pijn of slikmoeilijkheden veroorzaken.

SAMENVATTING: Wanneer er te veel Candida aanwezig is in de mond, kan dit zorgen voor witte, bultige wondjes, roodheid en pijn in de mond en keel. Dit kent men ook onder de naam spruw.

3. Herhaalde Genitale Infecties of Infecties van de Urinewegen
Candida wordt aangetroffen in het vaginale stelsel van de meeste vrouwen. Een overgroei ervan kan zorgen voor candidose van de vagina, ook bekend onder de naam schimmelinfectie. Naar schatting 75% van alle vrouwen krijgt ten minste eenmaal in hun leven een vaginale schimmelinfectie, en bij de helft ervan komt dit minimaal een keer terug. Mannen kunnen ook genitale schimmelinfecties krijgen, maar dit komt minder vaak voor.

Symptomen van vaginale candidose zijn onder andere roodheid, zwelling, jeuk, pijnlijke geslachtsgemeenschap en een dikke, witte afscheiding uit de vagina. Hoewel het minder vaak voorkomt, kan Candida ook een infectie van de urinewegen veroorzaken (IUW). Aan Candida gerelateerde infecties van de urinewegen komt het vaakst voor bij bejaarden, mensen die gehospitaliseerd zijn of waarvan het immuunsysteem aangetast is .

 

 

Symptomen van een IUW zijn onder andere een branderig gevoel bij het urineren, een frequente aandrang om te urineren, troebele, donkere of vreemd geurende urine en pijn of druk in de onderbuik. De kans dat andere bacteriën zoals E. coli infecties van de urinewegen veroorzaken is echter groter. Wanneer u echter lijdt aan terugkerende infecties en meent dat deze veroorzaakt worden door een overgroei van Candida, laat u dan testen om dit te controleren.

SAMENVATTING: Candida kan infecties veroorzaken van het genitale stelsel en urinewegstelsel, die beiden kunnen leiden tot pijn en ongemak.

 

4. Spijsverteringsproblemen
De gezondheid van uw spijsverteringsstelsel is enorm afhankelijk van het evenwicht tussen de “goede” en “slechte” bacteriën die in uw darmen leven. De “goede” bacteriën die normaal gesproken in uw darmen leven zijn belangrijk voor de spijsvertering, aangezien ze helpen om zetmeel, vezels en sommige suikers te verwerken.

Wanneer het evenwicht van de bacteriën in de darmen verstoord wordt, dan kunt u spijsverteringsproblemen ervaren, waaronder constipatie, diarree, misselijkheid, gas, krampen en opgeblazenheid. Recente studies tonen aan dat een overgroei van Candida geassocieerd wordt met verschillende ziekten van het gastro-intestinale stelsel, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn .

SAMENVATTING: Het is normaal om kleine hoeveelheden Candida in de darmen te hebben. Maar wanneer er een overgroei ontstaat, kan dit verschillende symptomen veroorzaken die te maken hebben met de darmen.

5. Sinusinfecties
Chronische infecties van de sinussen doen zich voor bij een op acht volwassenen. Vaak voorkomende symptomen zijn onder andere een loopneus, nasale congestie, geurverlies en hoofdpijn. Hoewel infecties van de sinussen op korte termijn vaak veroorzaakt worden door bacteriën, neemt men van chronische sinusinfecties aan dat ze veroorzaakt worden door schimmels.

Een studie door de Mayo Clinic bestudeerde een groep van 210 mensen met chronische sinusinfecties en ontdekte dat 96% van hen schimmels had in hun slijmen. Antibiotica zijn de gewone methode om sinusinfecties te behandelen. Dit kan werken voor acute bacteriële sinusinfecties, maar niet voor chronische schimmelinfecties. Een chronische sinusinfectie behandelen met antibiotica kan het eigenlijk net erger maken. Als u sinusinfecties heeft die langer duren dan een maand, dan kan het zijn dat ze veroorzaakt worden door Candida.

SAMENVATTING: men meent dat chronische sinusinfecties veroorzaakt worden door schimmels. Wanneer u een sinusinfectie heeft die langer duurt dan een maand, kan deze veroorzaakt zijn door Candida.

 

6. Schimmelinfecties van de Huid en Nagels
Net zoals in je darmen, leven er bacteriën op de huid die ervoor zorgen dat Candida niet ongecontroleerd kan groeien. Alle bacteriën doen het goed onder verschillende omstandigheden, waaronder variaties in temperatuur, vochtigheid en zuurtegraad. Dat is waarom een wijziging van de huidomgeving ervoor kan zorgen dat er een overgroei optreedt van Candida.

Cosmetica, zeep en vochtinbrengers kunnen de huidomstandigheden bijvoorbeeld veranderen, in het bijzonder de antibacteriële soorten. Terwijl candidose van de huid elk deel van het lichaam kan aantasten, zijn voornamelijk zones die warm en vochtig zijn, zoals de oksels en het kruis, vatbaar voor infecties. Jeuk en een zichtbare uitslag zijn twee van de meest voorkomende symptomen van schimmelinfecties van de huid.Een overgroei van Candida kan aandoeningen veroorzaken, zoals voetschimmel, ringworm en schimmel van de teennagels. Hoewel ze niet levensbedreigend zijn, kunnen schimmelinfecties van de huid zeer oncomfortabel zijn en de levenskwaliteit ernstig verminderen.

SAMENVATTING: overgroei van Candida op de huid kan aandoeningen veroorzaken zoals voetschimmel, ringworm en schimmelinfecties van de nagels.

7. Gewrichtspijn
Wanneer een Candida-infectie de bloedstroom binnendringt en zich verplaatst doorheen uw lichaam, kan het de gewrichten aantasten en artritis veroorzaken. Dit gebeurt gewoonlijk enkel na een chirurgische ingreep of wanneer een overgroei van Candida gedurende lange tijd niet behandeld wordt. Candida artritis wordt geassocieerd met pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten.

Heupen en knieën worden het vaakst geïnfecteerd. Candida kan infecties veroorzaken van de botten of osteomyelitis, dat pijn en gevoeligheid kan veroorzaken in de geïnfecteerde zone. Infecties van de botten en gewrichten komen niet zo vaak voor, maar eens u geïnfecteerd bent, kunnen ze moeilijk kwijt te raken zijn.

SAMENVATTING: Wanneer een overgroei van Candida onbehandeld blijft, dat kan het uw bloedstroom binnendringen en zich verplaatsen doorheen het hele lichaam. Wanneer dit gebeurt, infecteert Candida de botten en gewrichten en veroorzaakt het pijn, stijfheid en zwelling.

8. Longklachten, Astma en COPD

Candida schimmelinfecties en astma komen vaak samen voor als gevolg van antibiotica en behandeling met steroïden. Antibiotica elimineren de gunstige bacteriën in de longen, het spijsverteringsstelsel en doorheen het hele lichaam, waardoor ze ervoor zorgen dat de kolonisatie door candida niet langer beperkt wordt. Bij sommige mensen slaat de candida vervolgens op de longen.

Vervolgens onderdrukken antibiotica en steroïden die gegeven worden tegen deze longklachten de capaciteit van het immuunsysteem om te reageren op de verspreiding van candida, waardoor ongecontroleerde groei mogelijk gemaakt wordt. Het eindresultaat kan zijn dat het evenwicht levenslang verstoord blijft, wat zorgt voor ongemak en beperkingen en de longen zo ziek maakt het de ziektebeelden zoals Atma en COPD tot gevolg kan hebben.

 

Candida schimmelinfectie behandelen.

De beste manier om candida te behandelen en ervoor te zorgen dat er geen terugkerende infecties optreden is om de onderliggende oorzaak aan te pakken. De voeding die u eet speelt een belangrijke rol in het bewaren van het evenwicht tussen “goede” en “slechte” bacteriën in de darmen. Geraffineerde suiker, koolhydraten en melkproducten die rijk zijn aan lactose, kunnen Candida en andere “slechte” organismen stimuleren om te groeien.

Te veel van deze voedingssoorten eten kan infectie bevorderen wanneer uw immuunsysteem onderdrukt is. Anderzijds werd van sommige voedingssoorten aangetoond dat ze “goede” bacteriën stimuleren om te groeien en dat ze de groei van Candida belemmeren. Er is een speciaal ‘Candida dieet‘ die u hier bij kan helpen. Ik raad u aan mijn eBook, Candida bron van ziekte met alle info die u maar nodig bent over de Candida schimmelinfectie vandaag gratis te downloaden, hier leert u ook alles over het Candida dieet.

Van de volgende voedingssoorten werd aangetoond dat ze helpen om infecties met Candida helpen bestrijden:

• Knoflook: knoflook bevat een schimmelwerende stof die allicine genoemd wordt en waarvan aangetoond werd dat ze reageert tegen Candidaschimmels bij dieren en bij proefbuisstudies.
• Kokosolie: Kokosolie is rijk aan laurinezuur, waarvan bij verschillende proefbuisstudies aangetoond werd dat het Candidainfecties bestrijdt.
• Curcumine: Proefbuisstudies geven aan dat curcumine Candidaschimmels kan doden, of ten minste hun groei kan beperken.
• Probiotica: Probiotica zoals Lactobacillus kunnen de groei van Candida beperken en beschermen tegen infecties.

Jammer genoeg kan het zijn dat het probleem niet altijd opgelost is met veranderingen in het dieet, in welke geval schimmelwerende medicijnen de meest voorkomende behandelwijze zijn. Candida is gewoonlijk niet levensbedreigend, maar wanneer het onbehandeld blijft, kan het zich verspreiden en uiteindelijk de bloedstroom bereiken. Zodra de schimmel zich doorheen het lichaam verplaatst, kan hij vitale organen, zoals de hersenen en het hart aantasten en meer ernstige complicaties veroorzaken, waaronder de dood.

SAMENVATTING: Het beperken van de opname van geraffineerde suikers en koolhydraten kan helpen om de overgroei van Candida te beperken. In geval van infectie, kunnen bepaalde voedingssoorten, probiotica en schimmelwerende medicijnen helpen.

 

De essentie

Candida is de meest voorkomende oorzaak van schimmelinfecties en klachten zoals vermoeidheid bij mensen en een verborgen bron van diverse chronische ziektebeelden. Verschillende symptomen kunnen helpen bepalen of u een overgroei van Candida heeft, elders op deze website vind u ook een zelftest.

De meest voorkomende tekenen van infecties zijn o.a. spruw, terugkerende genitale gistinfecties, spijsverteringsproblemen en schimmelinfecties van de huid en nagels. Het is belangrijk om een beginnende Candida schimmelinfectie snel te behandelen om ervoor te zorgen dat het zich niet verspreidt en ernstigere complicaties veroorzaakt. Ik raad u daarom aan de zelftest te doen en mijn eBook ‘Candida bron van ziekte’ vandaag gratis te downloaden.

 

 

 

 

Praktijk: Herstartjegezondheid.nl

 

Leuk artikel? Stem!
[Total: 39 Average: 4.8]

 

(medische disclaimer)

937502405